Dordrecht (Zuid-Holland) info@hoveniersbedrijfblankenstijn.nl 06-27043492

Hoveniersbedrijf Blankenstijn

16 meter hardhouten pergola

Tijdens de zeer zware storm op 18 januari 2018 kreeg een pergola in ons mooie polderlandschap het zo zwaar te verduren dat er meerdere mensen aan te pas moesten komen om de schade weer te herstellen.

Na het liggen van de storm en de eerste hulp aan stormschade moest het nog resterende gedeelte van de 16 meter lange pergola verwijderd worden en het afgebroken stuk muur weer worden opgemetseld door een metselaar. Mijn opdracht was een nieuwe hardhouten pergola te maken.

Met de sterkte van de oude pergola zelf, na meer dan 25 jaar trouwe dienst, was echter nog niet veel mis mee, maar de oude pergola was volledig bevestigd aan de gemetselde muur van kinderkoppen en was topzwaar geworden door de hoeveelheid begroeiing en het wat brede ontwerp.
Er is daarom gekozen voor een smallere pergola en een wat stevigere bevestiging van de steunpalen in combinatie met een wat lichtere en gevarieerdere keuze aan klimplanten.

De toegepaste klimplanten op deze Pergola:
Clematis montana aan weerszijden van de muur bij de middelste palen.
Deze zorgen voor een overweldigende roze bloemenzee in het voorjaar.

Twee bladhoudende klimplanten met verschillende bloeitijden aan weerszijden van het toegangshek: Clematis armandii en Lonicera henryi.
Deze vormen in de toekomst het wintergroene decor.

En aan beide zijde van de muur is een bladverliezende en makkelijk te leiden en te snoeien klimplant geplaatst. Aan de ene zijde een vroeg in het jaar bloeiende Blauwe Regen (Wisteria chinensis ‘Prolific) en aan de andere zijde een in het najaar bloeiende Trompetklimmer (Campsis tagliabuana ‘Mme Galen’).