Dordrecht (Zuid-Holland) info@hoveniersbedrijfblankenstijn.nl 06-27043492

Hoveniersbedrijf Blankenstijn

Gezamenlijke voortuin

De opdracht om één gezamenlijke voortuin te creëren met verhoogde bloembakken, split en een tegelpad langs de ramen. De bewoners kijken uit op een groenstrook aan de overkant van de straat met hogere begroeiing en daarachter een uitstekend geluidsscherm langs een snelweg. Opdracht van een bewoner was om vanuit de woonkamer zo min mogelijk zicht te hebben op het geluidsscherm.

De inzet van Leibomen werd erbij gehaald, maar beide bewoners hadden er een andere kijk op. Helemaal dicht als een haag op poten, of dan maar geen leibomen en helemaal open. De verschillende opties zijn besproken en schematisch in een 3d model uitgewerkt. Uiteindelijk is er gekozen voor transparante leibomen in de vorm van Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ uit elkaar geplant zonder lei-constructie. Zo is een transparant scherm gevormd dat grotendeels het uitzicht verfraaid door de uitbundige witte bloesem in april/mei gevolgd voor een dicht bladerscherm in de zomer.

Voor de bloembakken is gebruik gemaakt van de Argent Walling van Gardenlux B10xH14xL44cm met bijbehorende afdeksteen. Het tegelpad is gemaakt van MBI Geocolor 40x80cm tegels.

Dat leibomen zonder begeleidende constructie ook strak op 1 lijn geplaatst kunnen worden bewijst wel deze foto. Voor de Leiperen is bij aanplant meteen al gekozen voor een wat zwaardere uitgeleide maat. De twee boompalen zijn een voldoende stevige verankering en de bamboeschermen zorgen de eerste jaren voor een voldoende ondersteuning en begeleiding voor het verdere uitleiden. Uiteindelijk komen de bomen los van elkaar te staan en worden ze niet met elkaar verbonden.